ULTRAZVUČNI PREGLEDI

Ultrazvučni pregledi se obavljaju sa savremenim Kolor Doppler ultrazvukom -General Electric, LOGIQ 500 PRO

Ultrazvuk abdomena
Ultrazvuk srca
Ultrazvuk štitne žlezde
Ultrazvuk dojke i mekih tkiva

 

 

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna dijagnostička metoda i jedna je od osnovnih metoda ispitivanja u internoj medicini.

UZ abdomena podrazumeva pregled unutrašnjih organa: pankreasa, jetre, žučne kese i žučnih puteva, slezine, bubrega, nadbubrežne žlezde, mokraćne bešike, prostate, abdominalne aorte. Pregled je potreban kod bolova u abdomenu, u predelu bubrežnih loža, kod hipertoničara, u slučaju da su laboratorijske analize ukazale na potrebu za ovim pregledom a po preporuci lekara…

 

Ultrazvuk srca Omogućuje: procenu globalne sistolne funkcije srca, merenje veličine srčanih šupljina i debljine zidova srca, procenu dijastolne srčane funkcije, dijagnostiku i procenu težine valvularnih mana, otkrivanje srčanih tumora, otkrivanje bolesti perikarda (izlivi…).

 

Ultrazvuk štitne proizvodi slike štitaste žlezde i susednih objekata u vrat. Štitne žlezde se nalazi ispred vrata odmah iznad kragne kostiju i obliku kao leptir, sa jednim režnja na obe strane vrata povezan sa uskom opsegu tkiva. To je jedan od devet endokrinih žlezda koje se nalaze po celom telu koje čine i poslati hormone u krvotok.

Štitne žlezde čini hormona koji pomaže da se reguliše različite telesne funkcije, uključujući koliko brzo srce kuca. Veoma je uobičajeno za Patchi područja ili čvorići da se razvije u štitaste žlezde koje mogu ili ne mogu da se oseća na površini kože. O pet do 10 odsto odraslih će imati grudvice u svojoj štitne žlezde koje lekar može da identifikuje na ispitu. To su opipljivi čvorići. Ultrazvuk je veoma osetljiv i pokazuje mnoge čvoriće koji ne mogu da se oseti. U nekim starosnim grupama, čvorovi se vide na ultrazvuku u čak 70 odsto odraslih. Većina od njih su benigne regioni štitaste tkiva koje predstavljaju nikakav rizik po zdravlje. Manjina od njih su pravi tumori štitaste žlezde i može da zahteva dodatne dijagnozu ili terapiju.